Dylematy przed zakupem nowego auta - co wybrać Panowie

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shok
    RS
    • 2009
    • 2070
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    ale benzyna będzie mało ekonomiczna na trasy
    czy ja wiem, czytając wątki o spalaniu benzyna to tam rzadko komu pali ponad 6l tak więc źle nie będzie :wink: :lol:

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9935
      • Ford

PAOLO ESCO, skoro moja Tojocina potrafi spalić w trasie nieco powyzej 6l, to taki Focus też powinien zmieścić się w "szóstce" - a dizel ile spali mniej? Litr? A skoro Pb i ON kosztuje tyle samo, to na 20.000km dopłacisz 1.000zł... A miałbyś świezutki, ładny samochód, który pewnie za jakiś czas sprzedasz drożej niż starutkiego już i znacznie mniej atrakcyjnego mk2...
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• maymer
        Elegance
        • 2010
        • 839

PAOLO śledzę temat od samego początku, ale nie zabierałem jeszcze głosu bo nie miałem nic sensownego do powiedzenia, ale teraz postaram się Ci doradzić Skoro na tego Focusa dostałeś tak dobrą cenę to ja bym się nie zastanawiał i go brał. Fakt, zeszły model i rocznik...przynajmniej dopracowany i nie będziesz miał problemów wieku dziecięcego jakie mają Twoi koledzy w Fokach mk3. Skoro to ma być auto tylko do tłuczenia w trasy na 3 lata to myślę, że sprawdzi się bardzo dobrze, a za zaoszczędzoną kasę masz 2 lata paliwa "gratis". A no i jak będziesz poważnie zainteresowany to myślę, że jeszcze możesz coś urwać z ceny bo wiele osób nie chce mieć nowego "starego" auta.

Komentarz

• shok
          RS
          • 2009
          • 2070
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Mojej żony ClioIII z 1.2 Pb pali w trasie 6,7 według komputera co pokrywa się na dystrybutorze.W mieście pali tyle samo lub mniej :shock: Tak więc spalanie 6l ja osobiście nie wierze w autach większych i cięższych.Żona ma opony 195/50/15 i to może też podnosi spalanie ale nie jakoś diametralnie.
          Chyba, że uprawiamy PSJ lub kierowcą jest mój kolega ale jego Tiry wyprzedzają bo on jeździ 85-90km/h - piszę poważnie to wtedy w te 6l uwierze

Komentarz

• maymer
            Elegance
            • 2010
            • 839

Shok te Cliówki strasznie dużo piją i IMHO nie jadą. Mi komputer pokazał ostatnio w trasie 5.1 ale dystrybutor około litr więcej, a w mieście 8 i więcej to norma. Dobra, sorry za OT.

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Agamek12
              A skoro Pb i ON kosztuje tyle samo, to na 20.000km dopłacisz 1.000zł... A miałbyś świeżutki, ładny samochód, który pewnie za jakiś czas sprzedasz drożej niż starutkiego już i znacznie mniej atrakcyjnego mk2...
              no tak to jest argument...sprawa do przemyślenia jeszcze.
              Zamieszczone przez maymer
              Skoro to ma być auto tylko do tłuczenia w trasy na 3 lata
              dokładnie o to chodzi. Ciągle się zastanawiam...
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9935
                • Ford

shok, jadac w trasie trudno jest uprawiać ekodrajwing - tu przecież poprostu ustalasz sobie prędkość i starasz się ją utrzymać... W każdym razie wszystkie moje auta o pojemności 1.6i paliły w zwykłej trasie nieco powyżej 6l Pb - a były to dwie Octavie i obecna Tojtojka. Nie bedzie wiec żadnym wyczynem spalić te 6l Pb w Focusie...
                Adam... Używam:

Komentarz

• paweł2
                  L&K
                  • 2010
                  • 1405

no ale za 50k mialbys swiezutki model mk3 w bezawaryjnej w stosunku do disla benzynie a w trasie mysle ze w 6 sie zmiescisz.
                  Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• maymer
                    Elegance
                    • 2010
                    • 839

Teraz mi się przypomniało w kwestii spalania silnika 1.6 TDCI to mój tato w swoim Volvo ma silnik 1.6 115KM czyli mocniejsza wersja tego co miałby mieć PAOLO i jadąc w trasie z włączoną klimą autem ważącym wg. dowodu 1419 kg osiągnąłem średnie spalanie 4.3 litra nie będąc zawalidrogą. Ford zapewne jest trochę lżejszy także spalanie w granicach 4.0-4.2 litra myślę, że jest do osiągnięcia.

Komentarz

• shok
                      RS
                      • 2009
                      • 2070
                      • Octavia I (1U2)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

te Cliówki strasznie dużo piją i IMHO nie jadą. Mi komputer pokazał ostatnio w trasie 5.1 ale dystrybutor około litr więcej
                      trasa trasie nie równa żona na autostradzie jedzie 130/140 i w życiu nie uwierzę w 5,1l
                      W każdym razie wszystkie moje auta o pojemności 1.6i paliły w zwykłej trasie nieco powyżej 6l Pb
                      podobnie jak wyżej jadąc 130/140 w życiu nie uwierzę w tak niskie spalanie. Dieslem ok ale nie benzyną
                      A jak komuś pali 6 z groszem to chyba ,że jeździ jak mój kolega . Koniec z OT z mojej strony.
                      Paolo wierzysz w 6 l w benzynie przy normalnej jeździe bo ja osobiście bajki lubiłem jak byłem mały i to o 19tej a mamy już prawie 21...

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9935
                        • Ford

shok, ale ja jeżdzę góra 110-120km/h - szkoda mi pieniędzy na wyższe spalanie nieprzynoszące nic więcej ponad większy rachunek na stacji benzynowej...
                        Adam... Używam:

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

shok, ale ja jeżdzę góra 110-120km/h - szkoda mi pieniędzy na wyższe spalanie nieprzynoszące nic więcej ponad większy rachunek na stacji benzynowej...
                          nigdy nie starasz się za wszelką cenę trzymać swojego na górze i za to Cię lubię
                          Pozdrawiam

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9935
                            • Ford

shok, ja poprostu niemal zawsze mówię prawdę - to jedna z moich głównych wad... :diabelski_usmiech
                            Adam... Używam:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ford zapewne jest trochę lżejszy także spalanie w granicach 4.0-4.2 litra myślę, że jest do osiągnięcia.
                              no niezły wynik.
                              ja jeżdzę góra 110-120km/h
                              a ja rano 110-130km/h a po południu zgodnie z przepisami 90-100 km/h bo w ruchu popołudniowym na S3 inaczej się nie da :P

Komentarz

• misiekwaw
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 7715
                                • Ford

Jeżeli chodzi o Focusa to różnica przy odsprzedaży będzie taka sama jak OI vs OII - więcej ludzi będzie zainteresowanych nowym modelem i będzie miał wyższą cenę.
                                Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                http://www.disi-tune.pl
                                Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                Był WRX
                                Była Octa

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                  różnica przy odsprzedaży będzie taka sama jak OI vs OII
                                  tak samo jak w przypadku Astry III i IV.

Chyba sobie browar na wieczór machnę ...już mi głowa pęka od myślenia :niewiem

Komentarz

• misiekwaw
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7715
                                    • Ford

wiesz co... apropos Astry III... to auto jest tak paskudne w środku, że choćby nie wiem jak dobrą cenę dawali to z własnej woli bym się nią nie ukarał będziesz jeździł dużo, więc chociaż niech środek tego auta jako tako wygląda :roll: to nie Subaru gdzie osiągi rekompensują tragiczny środek :?
                                    Był WRX
                                    Była Octa

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Astę III sobie odpuściłem - proponowana i sugerowana w cennikach cena jest nie do przyjęcia jak za to auto :?

Pozostały:

Ford Focus 1.6 TDCi - dobra cena za egzemparz z 2010r + dobre wyposażenie.
                                      Hyundai ...
                                      Kiaa ...
                                      Seat Leon 1,6 TDI CR Reference
                                      Fabia (Skoda inna) 1,6 TDI CR ... jeżeli będzie w konkurencyjnej cenie....ale Ford chyba ją przebije ceną i wyposażeniem.
                                      Citroen Berlingo 1,6 HDI XTR
                                      Fiat Brawo 1.6 Multijet

Może jakaś nowa benzyna...ale jakoś by było mi tęskno do "klekota"

Komentarz

• misiekwaw
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 7715
                                        • Ford

uuuuufffff :wink:
                                        Był WRX
                                        Była Octa

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9935
                                          • Ford

wiesz co... apropos Astry III... to auto jest tak paskudne w środku, że choćby nie wiem jak dobrą cenę dawali to z własnej woli bym się nią nie ukarał będziesz jeździł dużo, więc chociaż niech środek tego auta jako tako wygląda :roll: to nie Subaru gdzie osiągi rekompensują tragiczny środek :?
                                          Biorąc pod uwagę fakt, że wielu z nas miało okazję jeździć O1 i nie narzekać na stylistykę wnętrza to mówienie, że wnętrze Astry III jest "passe" jest cokolwiek (moim zdaniem) nie na miejscu... Zgodzę się, że wnętrze Astry dalekie jest od urody wnętrza np. Alfy Romeo, ale nie jest też ono tak tragiczne jak np. Dacii Logan żeby je odrazu dyskredytować...
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

nie jest też ono tak tragiczne ... żeby je odrazu dyskredytować...
                                            zgadza się tylko że za o wiele mniejszą kasę mogę mieć Forda który chyba jest wewnątrz ładniejszy. Gdyby Astra była w cenie Forda to bym się zastanawiał a tak została jak narazie skreślona z listy ---> wycenili mi Astę III 1,7 CDTI w kombi na 64 800,00 :haha: może Pan w ASO Opla myślał, że nie mam rozeznania na rynku :hmm może max dał bym za nią 55 tys. ale nie więcej.

Komentarz

• misiekwaw
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 7715
                                              • Ford

Biorąc pod uwagę fakt, że wielu z nas miało okazję jeździć O1 i nie narzekać na stylistykę wnętrza to mówienie, że wnętrze Astry III jest "passe" jest cokolwiek (moim zdaniem) nie na miejscu... Zgodzę się, że wnętrze Astry dalekie jest od urody wnętrza np. Alfy Romeo, ale nie jest też ono tak tragiczne jak np. Dacii Logan żeby je odrazu dyskredytować...
                                              może widzieliśmy różne Astry III i różne O1 ale ta Astra III która ja widziałem, miała wnętrze z niższej jakości plastików niż OI Rider z 2004. Porównanie niejako bezpośrednie bo w tym czasie miałem OI. Deska w Astrze była twarda a pomalowana na srebrno konsola "aluminiowa" w Astrze była poprostu tragiczna w porównaniu z konsolą z Ridera
                                              Był WRX
                                              Była Octa

Komentarz

• xtremesystems
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2254
                                                • Hyundai

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                                Astę III sobie odpuściłem - proponowana i sugerowana w cennikach cena jest nie do przyjęcia jak za to auto :?

Pozostały:

Ford Focus 1.6 TDCi - dobra cena za egzemparz z 2010r + dobre wyposażenie.
                                                Hyundai ...
                                                Kiaa ...
                                                Seat Leon 1,6 TDI CR Reference
                                                Fabia (Skoda inna) 1,6 TDI CR ... jeżeli będzie w konkurencyjnej cenie....ale Ford chyba ją przebije ceną i wyposażeniem.
                                                Citroen Berlingo 1,6 HDI XTR
                                                Fiat Brawo 1.6 Multijet

Może jakaś nowa benzyna...ale jakoś by było mi tęskno do "klekota"
                                                nie bardzo rozumiem ford focus nowy z salonu roczniki 2010 jest tanszy od fabii 1.6 cr?

Komentarz

• Dzida
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 2253

Panowie sorry ale gadacie głupoty. Kolega robi 50-60 kkm rocznie.

1. Czy ktoś policzył spalanie na tym dystansie w ciągu 3 lat? Przyjmijmy 150 kkm przez 3 lata, cena ropy 5,10 PLN cena benzyny 5,17 PLN. Spalanie przy silniku 1.6 będzie REALNIE 7 litrów Pb, ropy spali mniej, zakładam 5,5 ON. Czyli rocznie na paliwo PAOLO ESCO wyda:
                                                  a. w przypadku diesla około 14 kPLN.
                                                  b. w przypadku benzyny ponad 18 kPLN.

Po trzech latach oszczędność ON vs. Pb wynosi 13,5 kPLN. Słabo? Jakieś pytania?

2. Czy któryś z Was mądrych doradców zastanowił się jak ( i za ile) kolega sprzeda po 3 latach samochód z silnikiem benzynowym z przebiegiem grubo ponad 150 kkm?

3. Jak ogóle można myśleć żeby kupić nowy samochód z silnikiem benzynowym do latania po 150 km dziennie? :roll: :roll:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
                                                    nie bardzo rozumiem ford focus nowy z salonu roczniki 2010 jest tanszy od fabii 1.6 cr?
                                                    Ford Fosu z 2010 r. ( nie Nowy Ford Focus model 2011) silniki te same.

Do Nowego Focusa 2011 musiał bym dołożyć 11-12 tys...nie wiem czy to ma sens?

Zamieszczone przez Dzida
                                                    Po trzech latach oszczędność ON vs. Pb wynosi 13,5 kPLN.
                                                    Właśnie...i gdybym zdecydował się na model z 2010r....to jeżdżę praktycznie za "darmo" przez 2 lata!

dzida- zgadzam się z tym co piszesz dlatego na miejscu jest diesel! Jak dla mnie oferta Forda bije na głowę Skodę. Ewentualnie biorę jeszce pod uwagę Berlingo (ale tylko ze względu na funkcjonalność i uniwersalność auta) jednak Fokus daje większy fun z jazdy i po prostu jest tańszy...czyli mniej więcej to czego szukam.
                                                    Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...